Zašto se liječnici šale kad se spremaju učiniti nešto neugodno?

Nije neuobičajeno da se liječnici šale kad se spremaju učiniti nešto neugodno.

Ali zašto? Je li to učinjeno iz okrutnosti ili nedostatka brige? Može li postojati humani razlog iza onoga što se čini kao pogrešan pokušaj humora?

Kao obiteljski liječnik, kada me netko pita hoće li zahvat boljeti, obično odgovorim: “Neću ništa osjećati”. Ali to nije istina. Uvijek me boli, barem malo. Povremeno mi tjera suze na oči.

Liječnici ne vole izazivati ​​bol. “Prvo ne naškodi” uči se od prvog dana medicinskog fakulteta. Kao što roditelji ne vole povrijediti svoju djecu, liječnici ne vole izazivati ​​nelagodu, čak i kada je to u najboljem interesu pacijenta. Humor je način na koji se liječnici suprotstavljaju vlastitoj nespremnosti da naškode drugoj osobi. To je metoda kojom se liječnici uvjeravaju da rade ono što je ispravno.

Ali što je još važnije, humor pomaže da se pacijenti opuste. Bolesnici koji su nervozni imaju tendenciju da doživljavaju više boli. Često strah od boli, ili strah od nepoznatog, uzrokuje više nevolje od samog postupka. Ako liječnik može otkloniti strah, nelagodu će biti puno lakše upravljati. Humor pomaže ljudima da se opuste, ali ih također odvraća od onoga što će se dogoditi. Ljudski mozak može se usredotočiti samo na toliko toga odjednom. Ako je mozak uključen u smijeh, manje je usredotočen na brigu ili bol.

Humor je također način da se procijeni pacijentov stav prema njihovom problemu. Neki pacijenti se mogu smijati zbog srčanog udara ili mastektomije. Drugi smatraju da je manja mrlja ozbiljna prijetnja njihovoj slici o sebi. Liječnici mogu koristiti šalu kao mjerilo pacijentovog ega i stabilnosti. Ljudi koji ne vide blažu stranu svoje situacije često zahtijevaju više sigurnosti od osobe koja se može smijati sama sebi.

Ponekad liječnici koriste humor kao način da bolje upoznaju svoje pacijente. (O čemu biste uopće htjeli da razgovaraju? Koliko je nož oštar? Koliko duboko će igla zaroniti?) Baš kao što humor stvara vezu između prijatelja, može ojačati odnos liječnika i pacijenta.

Greška uobičajena i liječnicima i pacijentima je preozbiljno shvaćanje lijekova. Istina, neki problemi su opasni po život, ali većina susreta s liječnicima nije. Mnogi problemi koje liječnici vide izliječili bi sami od sebe ako im daju dovoljno vremena. Dijeljenje osmijeha može ubrzati vaše ozdravljenje brže od antibiotika.

Smijeh je najbolji lijek, prema dobroj knjizi. I liječnici trebaju šale. Donesite dobar na svoj sljedeći posjet ordinaciji i pogledajte hoćete li uljepšati dan svom liječniku.

Autorska prava 2010. Cynthia J. Koelker, dr. med