Tko je Harvey Dent?

Two Face je izmišljeni strip lik koji se pojavljuje u stripovima u produkciji DC stripova. Lik su stvorili Bob Kane i Bill Finger i super je negativac Liku Batmanu. Two Face je prvi put debitirao u stripu u broju 66 detektivskih stripova.

Two face je nekoć bio okružni tužitelj u gradu Gotham poznat kao Harvey dent i bio je saveznik Batmana; međutim ubrzo poludi i često pokušava ubiti mračnog viteza. U različitim verzijama povijesti likova lik je često opečen ili uplašen kiselinom koja mu se izlije na polovicu lica. U najnovijem pričanju o tom liku dva lica su mu izgorjela na polovici lica kad je eksplodiralo skladište koje je ubilo njegovu djevojku Rachel Dawes. Dva su lica krivila Batmana za to jer nije spasio Rachel i spasio Harveyja Denta.

Dva lica pate od različitih poremećaja, ovisno o kojoj verziji lika čitate, u nekim slučajevima ima bipolarni, dok u drugima ima podijeljeni poremećaj osobnosti. Većina odluka o dva lica donosi se prevrtanjem novčića koji se sastoji od jedne strane na kojoj je lice ogrebano s X -om.

Moderna verzija ovog lika bila je osobni prijatelj Jamesa Gordona i Batmana. Ovaj lik je jedan od mojih omiljenih negativaca iz stripova jer iza sebe ima toliko složenosti, posebno u modernoj verziji. Lik jednostavno želi učiniti Gotham boljim mjestom, pa je čak spreman i žrtvovati se kako bi uhvatio kriminalce. Međutim, kad mu ljubav života ubije, svijet mu se prevrne i stvori nova osobnost. Harvey i Two Face neprestano se sukobljavaju između ispravnog i pogrešnog, a o dvojnosti oba lika često se odlučuje prebacivanjem novčića.