Tetovirane mumije

Godine 1768. kapetan Cook vratio se iz Oceanije s posadom prekrivenom tetovažama kao suvenir s njihove ekspedicije. Tetoviranje je tada ponovno uvedeno u zapadni svijet nakon što ga je Katolička crkva stoljećima prognala. Međutim, povijest tetoviranja tu ne staje. Najstarija mumija na svijetu prekrivena je takvim tragovima i nije jedina.

Otzi

Čovjek iz brončanog doba umro je prije pet tisuća godina, a njegovo je tijelo bilo zatočeno u ledu planina koje razdvajaju Austriju i Italiju. Pronašli smo više od 50 tetovaža na njegovom tijelu koje su se uglavnom sastojale od linija i križeva. Ti tragovi su napravljeni ribanjem drvenog ugljena u fine rane. Razlog za te tetovaže vjerojatno je bio terapeutski, jer njihova mjesta odgovaraju dijelovima tijela koje je dotaknuo artritis.

Amunet

Amunet je bila egipatska svećenica božice Hathor u Tebi i vjerojatno je bila konkubina kralja Mentuhotepa II. Živjela je za vrijeme devete dinastije (oko 2150.-1990. pr. Kr.), a tijelo joj je bilo prekriveno tetovažama nalik onima na nevjestama mrtvih (male figurice postavljene u grobnice muških mumija). Najposebnije nalazile su se na dnu njezina trbuha i bile su popraćene skarifikacijama. Te su oznake vjerojatno bile povezane s idejom plodnosti i pronađene su na mnogim mumijama plesača. Evo nekoliko zanimljivih činjenica:

1. Sve egipatske mumije pronađene do danas, samo su ženske bile tetovirane.

2. Prva napravljena figurativna tetovaža predstavljala je Besa, boga veselja i voditelja ceremonija na orgijama.

Pazyryk načelnik

U planinama Altaj u Sibiru, blizu granica Mongolije i Kine, pronađena je grobnica nomadskog poglavice konjanika koji je živio oko 500. godine prije Krista. Kiša je poplavila grobnicu nedugo nakon pokopa i smrzavanjem je sačuvala poglavnikovu tetoviranu kožu. Životinje (mitske i stvarne) bile su glavne teme njegovih tetovaža. Mislimo da su napravljene ubadanjem iglica koje se također koriste za pletenje. Ali najviše iznenađuju mali krugovi na njegovim leđima koji se poklapaju s linearnim oznakama na Otzijevim leđima. Tetovaže odgovaraju akupunkturnim tragovima, za koje se tvrdi da potječu iz Kine prije dvije tisuće godina…

Druge tetovirane mumije pronađene su diljem svijeta, poput Libije i Perua, što dokazuje da tetoviranje ima daleko složeniju povijest od onoga u što se obično navodi.