Smijte se da biste osmislili svoje zdravlje i svoju kreativnost

Jeste li se nasmijali svojoj dnevnoj dozi smijeha danas? Jedan veliki LOL može stresni i loš dan pretvoriti u savršen veseo dan. Ako se niti jedan dan niste nasmijali do 9:00 sati, vaš je dan loše počeo. Svima je poznat stari klišej “Smijeh je najbolji lijek”. Iskustva iz stvarnog života govore nam da je ovaj klišej potpuno točan. Prema medicinskim stručnjacima, potrebno nam je samo 15 cereka dnevno, a liječnika drži podalje.

Smijeh dolazi u mnogim oblicima; to bi mogao biti suptilan osmijeh do smijeha u trbuhu. Nemate ljutnje i ne padate sa stolca, niti se smijete dok ne zaplačete da se dovoljno nasmijete. Jednostavan osmijeh korak je u pravom smjeru. Humor može biti snažan saveznik u održavanju zdravlja i sprječavanju propusta. Nekoliko je istraživanja pokazalo da smijeh oslobađa kemikalije u mozgu, naime beta-endorfine i enkefaline, koji su prirodni lijekovi protiv boli. Vjeruje se da su ovi prirodni lijekovi protiv bolova 100 puta mnogo jači od bilo kojih lijekova na bazi morfija ili opijuma koji se obično uzimaju kao lijekovi protiv bolova.

Psihologinja Alice M. Isen i kolege proveli su istraživanje na grupi studenata kako bi utvrdili kako smijeh utječe na kreativnost. S obzirom na kutiju šibica, kutiju s čavlićima i svijeću, studenti su upitani kako će pričvrstiti svijeću na plutenu ploču kako vosak ne bi kapao na zaptivku. Prije nego što su pokušali riješiti problem, neka je grupa učenika pogledala komični film televizijskih prevaranata koji bi se nasmijao. Druga grupa učenika gledala je matematički film Area Under a Curve. Znanstvenici su otkrili da je 75% učenika stavljenih u veselo stanje ispravno riješilo problem, dok je samo 20% učenika koji su gledali matematički film to uspjelo. Gledanje humorističnih emisija poput Hannah Montana ili JONAS! može izazvati dobru količinu smijeha kako bi upotpunila vašu dnevnu dozu smijeha.

Nadalje, smijeh koristi cijelom kardiovaskularnom sustavu širenjem krvnih žila i povećanjem protoka krvi kroz tijelo. Kad se smijete, udišete veliku količinu zraka, što stvara bogat, oksigeniran protok krvi. Kad se smijete, krvni tlak i broj otkucaja srca povećavaju se koliko vježbate, ali nakon što se smijeh smiri, i krvni tlak i broj otkucaja srca vraćaju se na razinu nižu nego što ste započeli. Kao rezultat toga, osjećate se osvježeno nakon dobre doze smijeha. Zanimljivo je da se čak i Biblija slaže sa snagom smijeha. U Izrekama 17:22 stoji da je “veselo srce dobar lijek, ali skrhan duh suši kosti.”

Volite sebe i nasmijte se danas!