Šaljivi citati iz javnog govora

Humor je alat koji se može koristiti za stvaranje interesa i veze s publikom tijekom prezentacije. Postoje različiti načini na koje možete unijeti humor u govor. Možda ćete uspjeti u svoj govor uspješno uključiti smiješnu priču ili neke šaljive citate iz javnog govora kako bi se vaša publika nasmijala i zagrijala za vas. No prije nego što se odlučite za ovaj pristup, provjerite je li on povezan s onim o čemu ćete razgovarati i je li stvarno smiješan. Isprobajte ideju na drugim ljudima prije vremena i provjerite smiju li se.

Humor je često izvrstan način da probijete led kada uvodite svoj govor. To može biti osobna anegdota ili jednostavna (ukusna) šala. Inače biste mogli pronaći duhovit citat koji možete upotrijebiti na kraju svog govora koji će ostaviti publiku s osmjehom na licima, osjećati se toplo i nejasno i pozitivno o vama.

Važan je i uvod i zaključak svakog govora, pa ćete u svakom slučaju morati biti sigurni da je ono što kažete prikladno za tu priliku. A ako koristite humor negdje drugdje, učinite to kako biste pomogli da se nešto kaže, a ne samo da biste nasmijali ljude.

Smisao za humor je vrlo osobna stvar; neće se svi nužno smijati svakoj šali ili smiješnoj rečenici. Ali ako ono što ste rekli ima neko značenje, to zapravo nije važno. Upravo iz tog razloga također nije dobra ideja pokušavati natjerati publiku na smijeh izjavom da ćete ispričati smiješnu priču ili šalu. Zastanite prije crte udarca, a zatim zastanite (i nasmiješite se) kako biste im dali priliku da se nasmiju. Ali ako ne, prijeđite na ostatak svog govora ne zadržavajući se na činjenici da nisu odgovorili.

Prije nego što odlučite upotrijebiti šaljive citate ili smiješne priče, morate pronaći nešto što je relevantno. Dobro odabrani, kratki citati obično su učinkoviti, ali vrlo kratke priče ili brze anegdote uvijek mogu dobro funkcionirati. Ako koristite vizualni ekran, crtići i crteži također mogu biti učinkoviti. Dugim, otegnutim pričama, koliko god bile smiješne, općenito se treba oduprijeti. Isto tako, klonite se “plavog” humora – održavajte ga čistim.

Ako radite ili planirate raditi dosta javnog nastupa, stalno tražite duhovite citate i priče koje ćete možda kasnije moći upotrijebiti. Naći ćete ih u knjigama, časopisima, na internetu i u svakodnevnom životu. Zapamtite da je govore uvijek lakše održati ako su relevantni za vas – govornika. Nije drugačije ni kad je humor u pitanju. Ako možete upotrijebiti priču o nečemu smiješnom što vam se dogodilo ili citirati nešto smiješno što ste rekli ili čuli, onda to učinite. Možda ćete otkriti da ćete ga pamtiti bolje od nečega što ste samo negdje pročitali i da će vam više osobno odjeknuti kada ga predate.