Ručna tetovaža Janis Joplin – simbol ženske moći

Janis Joplin

Janis Lyn Joplin rođena 19. siječnja 1943. bila je neprikosnovena, jedna od najvećih, ako ne i najveća ženska idola rock zvijezde u povijesti. Janisov nadimak bio je Biser. Negdje u 60 -im pokopala je staru Janis Lyn i započela drugi dio svog života kao Pearl. “Umorna sam od toga što sam Janis, zovi me Biser”, rekla je. Ne samo Janis Joplin, već i njezina tetovaža na zglobu mnogi su još uvijek predmet mašte.

Tetovaža zapešća Janis Joplin

Njezina tetovaža na zglobu nije samo simbol legende koja Janis Joplin još uvijek jest, već i simbol oslobođenja žena. Dizajn predstavlja firentinsku narukvicu i stavljen joj je na vanjski zglob. Tetovaža je crna, s mješavinom druge boje. Točne boje teško je odrediti zbog činjenice da postoji samo nekoliko crno -bijelih fotografija dizajna. Florentinska narukvica povijesni je nakit. Firentinski zlatari iz petnaestog stoljeća gravirali su dlijetom metal i ugravirane ukrase popunjavali spojem od olova, sumpora i srebra. Rezultat je bio vrlo kontrastan vrlo vidljiv dizajn. Baš kao i Janis, jedna od prvih poznatih nositeljica tetovaže na zglobu u modernoj pop kulturi, koja je bila vrlo vidljiva i kontrastna. Janis Joplin rekla je ovo o svojoj tetovaži: “Htjela sam neki ukras. Vidite, onaj na mom zglobu je za svakoga; ovaj na mojoj sisama je za mene i moje prijatelje. ” Zastala je i nasmijala se: “Samo mala poslastica za dječake, kao šlag na tortu.”

Lyle Tuttle

Lyle Tuttle rođena 1931. jedna je od najvećih legendi u industriji tetoviranja. Karijeru tetoviranja započeo je 1949. Tuttle je imao veliki pozitivan utjecaj na prenošenje tetovaža iz undergrounda u mainstream. Veliki umjetnik tetovirao je poznati dizajn na Janisovom zapešću u svojoj trgovini u Sedmoj ulici u San Franciscu. Na pitanje za objašnjenje činjenice da su tetovaže stekle popularnost 1950 -ih odgovorio je: “Oslobođenje žena! Stopostotno oslobođenje žena!” Žene su se mogle slobodno tetovirati ako su htjele. Taj razvoj rezultirao je Tuttleovim tetoviranjem gotovo ništa osim žena i promijenilo je perspektivu tetoviranja. “Žene su tetoviranje učinile mekšom i ljubaznijom umjetnošću.” Rekao je Tuttle. Lyle Tuttle povukla se iz tetoviranja 1990. godine.

Ručna tetovaža Janis Joplin kao simbol ženske moći.

Tuttleovi najpoznatiji klijenti su pop zvijezde Janis Joplin i Cher. To su obje žene koje su poznate po tome što su jake. Njihove tetovaže zasigurno su pridonijele imidžu. Kaže se da je Joplin razbio tu mušku barijeru. Učinila je žene snažnijima, asertivnijima i samouvjerenijima. To mora biti jedan od razloga zašto je dizajn firentinske narukvice vrlo popularan dizajn za tetovaže na zglobovima za žene do danas. 4. listopada 1970. Janis Joplin umrla je u svojoj hotelskoj sobi od predoziranja heroinom.