Pravilo troje u komediji

Jeste li vidjeli komičara, ili komičarsku družinu, kako se ponavlja iznova, iznova, i iznova, sve dok očitu nesmiješnost nije bilo bolno gledati? Posljednjih godina to je postalo gotovo uobičajeno, posebno u emisijama poput “Saturday Night Live”. Da su pisci komedije znali za Pravilo tri, a još bolje da su ga slijedili, mogli su izbjeći problem i zapravo imati smiješan skeč koji su namjeravali.

Ukratko, pravilo tri je: ne ponavljajte komadić komedije više od tri puta. Kada se napravi kako treba, prvi put može biti smiješno, drugi put smiješnije, a treći put može se povećati do vrhunca komedije. Četvrti put, međutim, i to je komični ekvivalent premlaćivanju mrtvog konja – konj ne reagira, a ne reagira ni publika – barem ne na dobar način.

Razmislite o velikim komičarima prošlosti – bilo da mislite na pojedince poput Jacka Bennyja, Boba Hopea, Red Skeltona, WC Fieldsa i Jimmyja Durantea ili komičarskih timova kao što su Three Stooges, braća Marx, Abbott i Costello ili Laurel and Hardy — možete li zamisliti da na taj način “tuku konja”? Ne; bilo je to nešto što su naučili na teži način, nastupajući pred publikom uživo i prilagođavajući svoj humor prema reakcijama publike.

To ne znači da komičar, humorist, govornik ili klaun ne može ponoviti manir više od tri puta – očiti primjeri su polagano, izduženo Jack Benny, “Pa!” ili “Jesi li bio tamo, Charlie” baruna Munchhausena? koje su ponovili stotine puta tijekom svoje karijere — ali rijetko više od 3 puta u danoj izvedbi, ako je toliko.

Raznolikost je začin života, ali stara izreka da je “kratkoća duša duhovitosti” još uvijek vrijedi. Nije važno nastupa li se pred djecom ili odraslima, pred Rotary Clubom ili nacionalnom televizijom, pravilo tri i dalje vrijedi.

Također treba spomenuti da Pravilo tri nije ograničeno na verbalni humor. Ako radite slapstick komediju – bilo što od bacanja ili primanja pite u lice, ili udarca nogom u stražnji dio kao što je Charlie Chaplin, ili čak patentirana rutina trzanja očima od strane Three Stooges – Pravilo tri i dalje vrijedi. Koliko bi dugačak kratki film Three Stooges bio smiješan kada bi Moe počeo bockati Curlyja u oko, zatim Larryja, pa opet Curlyja, pa opet Larryja… stalno i tako petnaest minuta?

Ukratko, svatko mora primijeniti pravilo tri kako bi njihov humor bio kratak, smiješan i nezaboravan!