Naučite biti smiješni – tehnika Stevea Allena

Evo prilično jednostavne metode koja vam može pomoći da naučite biti smiješni; ili točnije izbrusiti ono smiješno koje već imate.

Legenda kaže da je američki komičar Steve Allen naučio pisati viceve kopirajući viceve iz knjiga šala. Iako ne zagovaram učenje kako pisati viceve kao osnovu za korištenje humora u govorima ili prezentacijama, to je nešto iz čega svakako možemo puno naučiti.

Smisao tehnike koju ću vam iznijeti nije u krađi tuđeg materijala. To je potpuno žalosna stvar. Ideja je naučiti o kvaliteti.

Evo jednostavne metode za poboljšanje vaših vještina humornog pisanja:

1. Odaberite omiljenog komičara. Uzmite DVD ili upotrijebite YouTube i odaberite oko 5 minuta njihove akcije.

2. Onda ono što radite jest transkribiranje njihovog materijala od riječi do riječi.

3. Ponovno pogledajte isječak i zabilježite u transkriptu gdje se smiju. To možete učiniti pomoću zvjezdice

ili bilo koju bilješku koja vam odgovara.

4. Izbrojite broj riječi upotrijebljenih u bitu prije smijeha (linija postavljanja).

5. Zatim prebrojite broj riječi koje se koriste u rečenici koja izaziva smijeh (punchline).

Također bi bilo vrijedno zabilježiti smijeh koji stvaraju stvari koje nisu riječi. Na primjer, gesta, zvuk ili pogled i tako dalje.

Zapamtite da na stranici ne tražite materijal za smiješan čitanje. Zapravo, vjerojatno neće biti iskren prema vama. Vaša humoristična ne mora izgledati smiješno na stranici, prepustite to piscima humoristične proze. Imamo posla s izgovorenim humorom.

Ono što vam ova vježba omogućuje jest da steknete dojam za kvalitetu materijala kakav se pojavljuje na stranici. Steći ćete razumijevanje kratkoće i sažetosti onoga što je rečeno. Ako to učinite s nekoliko različitih komičara, tada biste trebali prebrojati broj riječi koje svaki komičar koristi u svojoj liniji postavljanja i njihovu punchline i uzeti prosjek.

Riječ je o količini riječi koju trebate upotrijebiti kako biste svoje smiješno prenijeli na najkompaktniji način.

Nisam siguran je li Steve Allen iznova ispisivao iste viceve kako bi naučio biti smiješan ili je svaki put pisao nove viceve. Ali ono što bih učinio je da se vratim komičaru kojeg ste prvi koristili i nekoliko puta napišem taj materijal. Nemojte skraćivati ​​ovaj korak korištenjem cut and paste, rukom ispišite materijal kako biste učili putem osmoze.

Redovitim radom kroz ovu vježbu počet ćete dobivati ​​osjećaj kako možete uređivati ​​vlastite govore nakon što ih napišete.