Kako spriječiti da vam rastegnute uši zaudare

Istezanje uha prakticiralo se stotinama godina od strane autohtonih ljudi za razne rituale u zemljama poput Afrike, Europe, a nedavno je eksplodiralo u Sjevernoj Americi i Europi. Istezanje uha u biti je proširenje zacijeljene rupe u ušnoj režnji i postavljanje čepa ili tunela u probušenu rupu. Odabir istezanja ušiju daje vam osobnu odgovornost da se pravilno brinete o svom piercingu. Smrdljivi čepići za uši, poznatiji kao sir za uši, uzrokovani su mrtvim stanicama kože koje se stvaraju unutar istegnute ušne resice i nakupljaju na čepu. Sir za uši kombinacija je mrtvih stanica kože i proizvoda šampona/sapuna koji se spajaju i stvaraju odvratan i smrdljiv iscjedak. Kada se to dogodi, morat ćete poduzeti sljedeće korake kako biste svoje uši riješili ovog užasnog smrada.

1. korak – čišćenje utikača

Izvadite čepove i pažljivo operite u sudoperu s toplom vodom. Koristite blagi tekući sapun za pranje sa svih strana i temeljito očistite nakit. Kada završite, osušite papirnatim ručnikom i držite ga poklopljeno. Pazite da ne ostavljate pod tušem ili umivaonikom jer može doći do ponovne kontaminacije. Za organske čepove kao što je drvo, posebna ulja poput JoJoba mogu pomoći u pravilnom čišćenju posebnih materijala.

Korak 2 – Čišćenje ušnih školjki

Najprije zapjenite obje ruke toplom vodom i očistite antibakterijskim sapunom. Zatim kružnim pokretima jednim prstom protrljajte unutarnju stranu rastegnutog režnja. Obavezno utrljajte i očistite sve mrtve stanice kože u ušnoj resici s puno antibakterijskog sapuna i vode. Ako vam režnjevi nisu dovoljno veliki za vaš prst, pokušajte s Q-vrhom očistiti unutrašnjost. Obavezno potpuno osušite režnjeve iznutra i izvana novim, čistim papirnatim ručnikom kako biste spriječili zarobljavanje bakterija.

Korak 3 – Ponovno umetanje utikača

Nakon što se unutrašnjost režnjeva očisti i osuši, odmah umetnite čepove natrag u istegnute režnjeve. Nedavno očišćeni čepovi i nakit za uši mogu lako pokupiti bakterije dok se suše na zraku u umivaonicima ili tuševima, stoga je važno to učiniti brzo. Obrišite svu preostalu vodu koja okružuje piercing čistom krpom ili papirnatim ručnikom. Ako vaše režnjeve trebaju podmazivanje prilikom ponovnog umetanja čepova, pokušajte ih umasirati uljem vitamina E.

Mnoga sredstva za čišćenje poput alkohola i vodikovog peroksida mogu biti previše gruba za bušenje i istezanje ušiju. Preporučamo namakanje piercinga i čepova 1-2 puta dnevno u blagu fiziološku otopinu s toplom vodom i nejodiranom morskom soli. Svakodnevno praćenje ovih jednostavnih koraka može spriječiti smrdljive istegnute uši i zaustaviti sir u ušima.