Humor, moćan alat za vježbanje

Čvrsta većina materijala za obuku koji proizvodimo u korporacijskom svijetu temelji se na nekoj vrsti propisa ili tehničkih specifikacija i mora biti vrlo jasan i činjenično zbog teme, ali ne mora sve biti tako stabilno. Mnogo puta način na koji treniramo našu službu za korisnike i prodajne predstavnike je način na koji razvijamo svoju vanjsku osobu prema svojim klijentima. Ovo je područje obuke zasnovane na webu gdje malo humora može daleko doprijeti.

Kao što sam spomenuo u prethodnim biltenima, cilj obuke na webu je da učenik zadrži informacije koje se poučavaju i na kraju prenese to znanje na vještine posla. Učinkovita i primjerena upotreba humora može uvelike pridonijeti tome da vaši zaposlenici budu uključeni u vaše online inicijative za obuku. Predstavnici prodaje i korisničke službe su na prvoj liniji poslovanja s klijentima svaki dan, a vaša web obuka za te zaposlenike mora odražavati vašu korporativnu kulturu. Jedan od najboljih načina poučavanja ovih vrsta vještina putem internetskog tečaja je korištenje video simulacija temeljenih na posljedicama. Ova vrsta treninga temeljenog na simulaciji odlična je prilika da u svoj WBT unesete malo humora.

U najjednostavnijem smislu, trening temeljen na posljedicama daje korisniku priliku da učini nešto na pravi način i na pogrešan način. Jedan od načina da učinkom učinite pogrešan put je da ga dovedete do krajnosti. Postavljanjem vašeg pogrešnog scenarija na način koji nasmijava korisnika, to ih također natjera da shvate da se ne žele dovesti u situaciju koja ih čini blesavima. Izradili ste alat koji tjera vaše zaposlenike da razmisle o tome kako izgledaju kada su u sličnoj situaciji i kako mogu izbjeći izgled osobe koja je izgledala pomalo smiješno na tečaju obuke.

Da biste koristili humor u svom treningu, prvo morate imati odgovarajuću temu, a drugo mora se uklopiti u vašu korporativnu kulturu. Pobrinite se da kada se potrudite koristiti humor na svom treningu, on je dobrog ukusa i uklapa li se u smjernice vaše tvrtke.