Dobar smijeh

Najviše protraćen od svih dana je onaj bez smijeha.”
– ee cummings

Prošli sam tjedan čitao neki materijal o učincima smijeha na naše zdravlje. Svi znamo kako je dobar osjećaj smijati se i što više humora imamo u danu, bolje se osjećamo. Bez obzira na stresnu okolnost ili situaciju, ako možemo uvesti malo humora, to uvijek olakšava stres. Smijeh nam je prirodan; mi smo rođeni da budemo radosni i da se zabavljamo. Mala djeca se smiju u prosjeku oko 400 puta dnevno! Nažalost, kako ulazimo u odraslu dob odgovornost raste, a smijeh se smanjuje. Odrasli se u prosjeku smiju samo 20 puta dnevno. Kakva ogromna promjena!

Kada ste se zadnji put jako dobro nasmijali? Biti s obitelji ili prijateljima uvijek me navede na smijeh. Volim provesti večer s dobrim prijateljima dijeleći priče s puno humora. Ponekad se smijemo sami sebi – što se čini sve češće kako starimo! Drugi put se smijemo nečemu na TV-u ili nečemu što smo pročitali ili možda nečemu što se dogodilo tijekom prošlog tjedna. Čini se da to nije važno. Kad smijeh počne, traje satima i večer jednostavno proleti. Zabavno je vidjeti kako svi postaju opušteni. Vidljivo možete vidjeti kako se napetost u tijelu raspršuje. Nakon dobrog smijeha, vaš krvni tlak pada, mišići se opuštaju, a otkucaji srca i disanje usporavaju. Ah… zar ovo ne zvuči umirujuće? Što bi vaš smijehomer pokazao upravo sada? Jeste li bolje ili lošije od prosjeka? Zatvorite oči i razmislite o nečemu ili nekome što vas nasmijava. Što se događa s vašim tijelom kada prikažete ovu sliku? Ne biste li se voljeli tako osjećati većinu vremena?

Moj dobar prijatelj je upravo nazvao dok sam pisao ovaj članak. U procesu sustizanja, podijelila je smiješnu priču o sebi. Dok se užurbano šminkala za odlazak na vjenčanje, slučajno joj je četkica za maskaru zapela u šiške! Slike koje je naslikala o pokušaju da ispere maskaru sa svojih šiški, a da ne smoči ostatak kose, bile su urnebesne! Dobro smo se nasmijali zbog toga, a ja sam se još uvijek smiješila kad sam poklopila slušalicu.

Obratite pažnju na to što vas nasmijava i koliko često se smijete sljedećih nekoliko dana. Vratite više smijeha u svoj život dijeleći smiješne priče s prijateljima i obitelji – svi imaju koristi!

Koga znate da se sada treba dobro nasmijati? Što biste mogli učiniti da ovoj osobi donesete malo lakoće i smijeha? Možda nazovite i podijelite smiješnu priču ili incident? Iznajmiti komediju i gledati je s njima? Kupiti im duhovit poklon ili čestitku? Kakvo god iznenađenje smislite, bit će savršeno, a kad se nasmiju onome što ste učinili, bit ćete i vi!

Autorska prava iz listopada 2003. Vicki Miller