Čuvajte se Tarota

Tarot karte postoje u ovom ili onom obliku još od ranog srednjeg vijeka. Većina povjesničara reći će vam da su se Tarot palube prvi put pojavile u sjevernoj Italiji između 1410. i 1430. godine, da su najvjerojatnije počele kao produžeci već postojećih špilova s ​​kartama s četiri odijela i da su se izvorno nazivali “carte da trionfi” “ili” trijumfalne karte “.

Najstarije postojeće špilove Tarot karata, koje su slikali umjetnici iz sredine 15. stoljeća, vjerojatno je naručila obitelj Visconti-Sforza koja je u to vrijeme vladala Milanom. Gotovo od početka, a sigurno do 1540. godine, Tarot karte koristile su se za predviđanje budućnosti. Gatanje je, međutim, možda zapravo prethodilo izumu Tarota; knjiga poznata kao Orakle Francesca Marcolina da Forlija opisuje jednostavan sustav proricanja koristeći odijelo uobičajenih igraćih karata.

Iako ne vjeruju svi u moć Tarota, jasno se etablirao kao jedan od najpopularnijih (ako ne i najpopularniji) način proricanja. Nekada su dočaravali slike nomadskih Cigana i prljavih karnevalskih kabina, današnji praktičari Tarota uvriježeni su poslovni muškarci i žene s atraktivnim izlozima, sjajnim web stranicama, a u nekim slučajevima i vrlo profitabilnim korporacijama koje zapošljavaju stotine vidovnjaka. Tarot je veliki posao.

No, je li Tarot legitiman oblik gatanja? Može li se doista koristiti za predviđanje budućnosti-ili je sve to samo “zabava” kako vam većina telefonskih vidovnjaka to mora reći kada nazovete njihove telefonske linije.

Barem u Nizozemskoj čini se da se Tarot shvaća prilično ozbiljno. U kolovozu 2007. nizozemska vlada počela je financirati čitanje Tarot kartica za nezaposlene. Tako je, kao dio sustava nezaposlenosti možete dobiti besplatno čitanje Tarota koje će vam pomoći da se vratite na noge. Možda će krenuti u istom smjeru u New York City koji među svojim visokim učilištima nudi Tarot školu u koju se svatko može upisati kako bi stekao diplomu iz čitanja tarot karata.

Ako mislite da su samo jadni, neobrazovani i dosadni oni koji idu na čitanje Tarota, razmislite ponovo. Bogati, moćni i dobro obrazovani nisu imuni na mamac Tarota. Christian Dior navodno je imao običaj konzultirati Tarot kako bi odredio najprikladniji dan za pregled svojih zbirki, kao i najbolje vrijeme da se iskrade na mali odmor. Ronalda Reagana kao predsjednika Sjedinjenih Država progonili su šaptaji tarot karata koje su ubačene u Bijelu kuću na stražnja vrata. Kad je Donald Regan, Reaganov šef osoblja, napisao knjigu u kojoj je detaljno opisao svoje vrijeme u Bijeloj kući, to je potvrdilo te spekulacije, otkrivši da je Nancy Reagan imala gotovo opsesivan interes za astrologiju te je, zapravo, bilo poznato da je zakazala neke od predsjednikovih službene aktivnosti na temelju unosa s Tarot karata.

U lipnju 2000., u jeku kontroverzne predsjedničke kampanje u SAD-u, poznata astrologinja Claudia D. Dikinis javila se s otkrićem da će, prema njezinim Tarot kartama, George W. Bush osvojiti predsjedničko mjesto-to unatoč njezina osobna sklonost prema Al Goreu.

U srpnju 2007. Sanjay Dutt, bolivudski glumac, osuđen je za ilegalno držanje vatrenog oružja i osuđen na šest godina zatvora. Ne zastrašujući zbog svoje rečenice, slavna čitateljica Tarota Mita Bahn brzo je, nakon što je proučila njene Tarot karte, izrekla da će Dutt biti oslobođen. Bila je u pravu. Samo dva tjedna kasnije, Duttu je odobrena privremena kaucija.

Ako se čini da sve ove čudne pojave uključuju bogate i slavne, to je možda samo zato što su više u javnosti. 1986. Theresa Jackson, žena s Floride, sjela je za stol i čitala Tarot sa svojom kćerkom Tinom Mancini, 17. Gospođa Jackson kasnije je vlastima rekla da su “karte govorile da će moje plavokoso dijete umrijeti.” Četiri dana kasnije, 24. ožujka 1986., Tina je u usta stavila pištolj Magnum kalibra .357 i povukla okidač.

Iako se čini da takve anegdote sugeriraju stvarnu moć iza Tarota, to su doduše posredni dokazi-oni mogu biti samo neobični događaji koji su se poklopili s prethodnim čitanjima. Ili su možda sama čitanja bila samoispunjavajuće proročanstvo. Nikada nećemo znati sa sigurnošću. Osim ako, naravno, niste spremni iskopati one stare Tarot karte koje skupljaju prašinu u vašem ormaru … i sami ih pitati. Usuđuješ li se?